Stress verminderen met behulp van planten

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van planten op de reductie van stress en het herstellen na een stress-situatie.
Alle onderzoeken komen steeds weer tot de zelfde slotsom: planten helpen om sneller te herstellen van een stress-situatie en zorgen ervoor dat het algehele stressniveau lager is als de planten in de directe nabijheid en in het gezichtsveld zijn van een medewerker.
Het psychologische effect stopt daar echter niet. Er zijn nog veel meer positieve effecten:

  • Een medewerker die de hele dag beeldschermwerk doet, maakt aantoonbaar minder fouten in de nabijheid van planten.
  • Het kortstondig ziekteverzuim daalt wanneer er afdoende beplanting in een kantoor aanwezig is.
  • Medewerkers voelen zich aantoonbaar prettiger op hun werkplek in de aanwezigheid van planten.
  • Stress reductie met planten: Dat noemen we Planting Power

Gerelateerd in ons aanbod

Gerelateerd in onze kennisbank

Zijn de effecten van groen op stress alleen psychisch?

Nee, absoluut niet! Natuurlijk zijn de psychische effecten heel sterk maar er is wel degelijk een fysieke reactie. Met name het niveau van het stresshormoon cortisol wordt beïnvloed door de aanwezigheid van natuurlijke elementen. Door de Vrije Universiteit Amsterdam is aangetoond dat het cortisol niveau vele malen sneller afneemt in het menselijk lichaam als er (uit)zicht is op natuur.

Helpen planten bij het reduceren van ziekteverzuim?

Daar kunnen we kort over zijn: Ja! Planten hebben een positief effect op zowel onze psychische als onze fysieke gesteldheid met een reductie van het ziekteverzuim tot gevolg. Er zijn wetenschappelijke studies waarin het ziekteverzuim met meer dan 30% werd gereduceerd.

Welke planten werken het beste voor stressreductie?

Wat met name van belang is, is dat de medewerker zicht heeft op (kantoor)planten. Dat kan dus ook een kleine plant zijn op zijn/haar bureau.  Mooie grote planten doen het ook altijd goed; het maakt dan niet uit welk soort het is. Het is wel van belang dat het een mooie gezonde plant is; een halfdood plantje helpt niet bepaald om je vrolijker te voelen! Daarom is gedegen plantonderhoud door een professional ook zo belangrijk. Met behulp van plantenwanden of moswanden wordt er oase van rust gecreëerd.