In gebouwen is de lucht vaak erg droog. Het gevolg is dat er veel gezondheidsklachten zijn bij de medewerkers in het gebouw. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid onder de 30% daalt, is dat ongezond voor een mens. Droge ogen en een zere keel, en ook hoofdpijn en een droge huid kunnen worden veroorzaakt door te droge lucht.
Om de relatieve luchtvochtigheid op een gezond niveau te brengen zijn in de natuur voldoende instrumenten beschikbaar. Instrumenten die wij inzetten om een ruimte in voldoende mate door natuurlijke verdamping  te voorzien van vocht. Planten zijn zo’n voorbeeld een goede waterverdamper. Voldoende planten zorgen voor de verdamping van water om de relatieve luchtvochtigheid naar een gezond niveau te laten stijgen.
Wel is het belangrijk dat we eerst het klimaat meten om te kunnen vaststellen hoevéél water verdampt moet worden.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Waarom zijn er met name in de winter klachten over droge lucht?

Dat heeft te maken met de buitentemperatuur. In de winterperiode is de buitenlucht kouder. De koude lucht moet worden opgewarmd en daarbij daalt de relatieve luchtvochtigheid in de lucht. Stel dat het in de winter buiten 5°c is en de relatieve luchtvochtigheid buiten 88% is (gemiddeld voor NL). De lucht wordt minimaal naar 22°c verwarmd. De relatieve luchtvochtigheid daalt door het verwarmen van 88% naar 30%.
Deze opgewarmde, droge lucht wordt vervolgens gebruikt voor de ventilatie in het gebouw.
De droge lucht geeft gezondheidsklachten. In de zomer doet dit fenomeen zich minder voor omdat de buiten- en binnentemperatuur meer aan elkaar gelijk zijn maar daar kan een airco die vocht uit de lucht haalt ook problemen veroorzaken.

Wat is de beste oplossing tegen droge lucht?

Dat kan het beste door natuurlijke verdamping van water. Planting Power kijkt daarom bij voorkeur hoe de natuur zorgt voor luchtbevochtiging en gebruiken die technieken. Een natuurlijke luchtbevochtiging is het meest gezond voor de mensen in de ruimte. Groene bladeren zorgen voor verdamping maar ook waterelementen zoals waterwanden kunnen veel water verdampen. We bieden u graag een advies op maat want ieder gebouw is weer anders.

Ik wil meer weten over droge lucht en de gerelateerde gezondheidsklachten

In onze kennisbank is een pagina gewijd aan relatieve luchtvochtigheid en alles wat ermee verband houd. Daar vertellen we uitgebreid over dit veel voorkomende klimaatprobleem. Heb je nog andere vragen hebben? Laat het ons dan weten; we helpen graag.