Fijnstof is hele kleine stofdeeltjes die in de lucht zweven en VOS zijn vluchtige organische stoffen. (Eng: VOC =“Volatile Organic Compounds”) Beide zijn te omschrijven als vervuiling in de lucht die je niet wilt. Ze kunnen afkomstig zijn van dezelfde bron (denk aan printers en uitlaatgassen van auto’s) maar er zijn vele andere bronnen van VOS en fijnstof. Verf, vloerbedekking, spaanplaat en parfum produceren bijvoorbeeld VOS. Sigarettenrook en chemische reacties in de lucht zijn belangrijke bronnen van fijnstof.

Blootstelling aan de vervuiling kan directe allergische reacties veroorzaken op de huid en in de ogen. De ophoping van fijnstof en VOS in het menselijk lichaam zorgen op middellange en lange termijn voor een breed scala aan ziektebeelden. Het is dus van uitermate groot belang dat de lucht in de binnenruimte vrij is van fijnstof en VOS.
Planten zijn fantastische luchtzuiveraars. Zowel fijnstof als ook VOS wordt moeiteloos door planten uit de lucht gefilterd.
Wil je hierover meer weten, kijk dan in onze kennisbank of neem contact op.

Gerelateerd in ons aanbod

Gerelateerd in onze kennisbank

Veel gestelde vragen

Wat is fijnstof?

Fijnstof zijn hele kleine stofdeeltjes die rondzweven in de lucht. De verschillende maten fijnstof worden uitgedrukt in PM.
PM10 is grof fijnstof, PM 2,5 is fijn fijnstof en PM 1 en kleiner is ultra fijnstof. Fijnstof is bij inademing schadelijk.

Wat zijn VOS of VOC’s?

Vluchtige organische stoffen; in veel gevallen vluchtige koolwaterstoffen. Een aantal VOS komen van nature in de natuur voor. Denk aan de geuren van bloemen; dat zijn ook VOS. Andere, vaak door de mens geproduceerde VOS, zijn schadelijk voor de gezondheid. Formaldehyde is een veel voorkomende schadelijke VOS in de binnenruimte.

Kun je fijnstof en VOS meten?

Ja, dat kan. Je hebt er wel goede apparatuur voor nodig. Goede sensoren voor fijnstof en VOS zijn prijzig. Het is ook lastig voor een leek om de waarden van een meting te interpreteren. Laat een fijnstof of VOS meting dus altijd uitvoeren door een professional. Kijk op pagina klimaatscan voor meer info.